Beigli tészta kísérletek - "Összehasonlító elemzés" - Zab vagy nem zab?!

2010-11-28

sponsored links

Ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy ne feledjétek el, hogy a ZAB mindig csak kompromisszum lehet a paleo-ban! Egyéb pl. paradicsomos kompromisszumokat is csak ritkán tegyetek! Figyeljetek oda a használt zsírokra és kemény sajtokra is! Persze miért ne lehetne néha kompromisszumot kötni?! Csak arra vigyázzatok, hogy mindezt módjával tegyétek. Ha megnézitek az Ihleten a 100% paleo és 100% paleo vagy nem arányát, akkor láthatjátok, hogy pillanatnyilag 255 100%-os recept áll szemben 67 100% vagy nem recepttel, az arány tehát sacc per kábé 4:1-hez.

Az alábbi beigli-tészta variációkat azért teszem fel együtt, hogy lássátok egymás mellett a próbálkozásokat.

Saját 2010.10.30.

Hozzávalók:

1. tészta (piskótaszerû) hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 20 dkg mandulaliszt (ALDI-s õrölt mandula) Lehetne a lisztet szezámmal felezni! (MW) - Egyetértek, csak nem volt itthon:((
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Pici só
  • Paleolit édesítõ - stevia vagy xukor

Ez a tészta 100% paleo, de piskótaszerû, ezért a legkevésbé hajaz a beiglire!

2. tészta (linzeres jelleg) hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 40 dkg mandulaliszt
  • 20 dkg ghee
  • Késhegyni szódabikarbóna
  • Pici só
  • Paleolit édesítõ - stevia vagy xukor

A második tészta mennyiségét eredetileg 2 db tölteni való lapnak szántam, de miután nem volt elég folyós, ezért képtelenség volt két részre osztani (esetleg kókusztejjel lehetne folyóssá tenni?!)

100% paleos tésztának ezt a tésztát tudom leginkább ajánlani. Persze feltétlenül hozzá kell tenni kókusztejet, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.

Zsóka - 2010.11.18.

3. tészta hozzávalói:

  • 25 dkg lenmagliszt
  • 25 dkg kókuszliszt
  • 25 dkg zabkorpa
  • 6 db tojás sárgája
  • 15-20 dkg nyírfacukor
  • 10 dkg ghee
  • Meleg víz
  • 1 db tojás a dizájnosításhoz ? kenéshez

Ebbõl a tésztából jó kis beigli lesz, de sajnos a zab miatt csak gluténmentes, így nem 100% paleo. A tészta egy kicsit morzsálódik. Hûtés után, másnap már jól vágható!

Saját 2010.11.26.

4. Hozzávalók 3 db fél kg-os beigli tésztájához:

  • 25 dkg zabpehelybõl darált zabliszt
  • 40 dkg mandulaliszt (õrölt mandula)
  • 10 dkg vaj
  • 6 db egész tojás
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • Pici só
  • Stevia vagy nyírfacukor ízlés szerint
  • 1 tojás elkeverve kevés xukorral a tészta kenéséhez
  • Vaníliás xukor a cukrozáshoz

Ennek a tésztának az az elõnye, hogy nagyon könnyû és ropogós tésztát kapunk. Viszont ez csak gluténmentes tészta, és a zab miatt nem 100% paleo.

 


Folytats a blogon ... paleolihlet.freeblog.hu/archives/2010...

sponsored links

Keres?s